Kalamar Avı Nasıl Yapılır

Genellikle kalamarı marketlerden alırız ama meraklıları ise kendisi avlamak isterler. Balık tutmak kimileri için bir

Kalamar nasıl avlanır? Nasıl yakalanır? Hangi olta ve zoka kullanılmalı?
Kalamar nasıl avlanır? Hangi olta ve zoka kullanılmalı?

geçim kaynağı olsa da bir çok kişi için de vazgeçilmez bir hobi haline gelmiştir. Son yıllarda özellikle balık nasıl tutulur gibi türlü anlatım videoları ve siteler oluşturulmuştur. Genellikle çipura, levrek, mercan, sazan, alabalık için hazırlanan bu içerikler arasında kalamarlar için oluşturulmuş az sayıda kaynak vardır. Bu sebeple meraklıları için bir derleme yapma gereği hissettim.

Kalamar avına başlamadan önce temel olta, misina, yem, zoka bilgisine sahip olmanız gerekir. Ardından şu sorulara cevap aramakta fayda var:

  • Kalamar hangi denizlerde hangi bölgelerde yakalanır?
  • Hangi saatlerde ve nerelerde kıyıya yaklaşır?
  • Yılın hangi dönemlerinde yakalanabilir?
  • Yakalamak için ne tür malzeme kullanır?

Gerçi bu sorular hemen hemen tüm balıklar için sorulması gereken temel sorular ancak konu kalamar olunca daha da önem arz ediyor.

Kalamar Karadeniz haricinde Marmara, Ege ve Akdeniz’in hemen hemen tüm bölgelerinde bulunur.

Büyük ölçüde teke, karides ve minik balıklarla beslenen ve yemini pusuya düşüren bir balık olduğundan zeminin kayalık ve türlü otlarla kaplı olduğu bölgelerde yaşarlar. Bu tür yerler, kalamarın beslendiği balıkların yoğun olduğu ve kalamarın pusu özelliğini kullanabileceği bölgelerdir. Düzensiz kum parçalarının bulunduğu taşlık zeminler ve büyük kayaların bulunduğu bölgeler otların yetişebileceği ve kalamarın doğasına uyan yerlerdir. Kalamar, avını pusuya düşürmek için kaya köşelerinde ve otluk zeminlerde gezinecektir. En iyi sonucu bu tür yerlerde elde edeceksiniz.

Otlukların bulunduğu bölgelere genellikle akşam hava karardığında yaklaştığı için av bu saatlerde ya da sabah alaca karanlıkta yapılmalı. Gündüz vakti teknenin etrafında balık varsa kalamar yakalamanız da olası. Sonuçta balık olan her yerde kalamar da olur.

Temmuz, Ağustos, Eylül ayları üreme mevsimi olduğundan çok derinlerde (30 metreden sonra) avlanma şansınız düşüktür. Ancak Ekim, Kasım, Aralık aylarında 70-80 metreye kadar avlayabilirsiniz. Hatta bazı bölgelerde uygun zokalarla daha derinlerde de yakalayabilirsiniz.

Kıyıdan Kalamar Nasıl Yakalanır?

Kıyıdan avlanacaksanız kara samanların çok olduğu bölgelerde bulunmalısınız. Ayrıca balıkların kümelendiği alanlarda da bulunur. Kalamar olduğunu bildiğiniz bölgeye hava kararmaya yakın gittiğinizde ufak bir makara ve kısa bir kamış ucuna taktığınız zokayı dibe indirdikten sonra birkaç kez kamışı yukarı doğru çalarak zokayı hareket ettirin. Kalamar diğer balıklara benzemez. Genellikle tek bıyığı ile oltaya atladığı için zokayı tuttuğunu anlamak biraz zordur. Bu yüzden tetikte olmanız gerekir. Makarayı çok yavaş sarmalı ve arada beklemelisiniz. Çok zorlamadan yavaş hareket edin ki kolları kopmasın.

 

Tekneden Kalamar Nasıl Yakalanır?

Tekneden avlanıyorsanız sürekli hareket halinde olmalısınız. Böylece yeminizi daha iyi ve geniş bir alanda sunmuş olursunuz. Teknenizi avlanacağınız bölgenin rüzgar yönüne göre en uç kısmına giderek, rüzgarın ve akıntının sizi avlanma bölgesinde gezdirmesini sağlayabilirsiniz. Rüzgara dik ve dalgaya paralel şekilde teknenizi tutabilmeyi başarabilirseniz, teknenizi çalıştırmanıza gerek kalmadan avlanacağınız yeri gezebilirsiniz.

Tekneden kalamar yakalamak daha kolaydır. Dikey yönlü çalışırken oltayı attıktan sonra birkaç kez yukarı yönde hareket ettirin. Eğer bölgede kalamar varsa muhtemelen zokayı yutacaktır. Zokaya yakalandığını hissettiğinizde yavaş yavaş yukarı çekmeye başlayın.

Gece avlanırken bir ışık kaynağına ihtiyacınız olacaktır. 100 Watt ı geçmeyen bir ışık kaynağı kullanabilirsiniz. tekneden denize yansıması yeterlidir. Lüks kullanıyorsanız ışığın denize yansımasını sağlayın ki zokanızın fosforu parlasın ve cezbedici hale gelsin.

 

Olta ve Zoka Nasıl Olmalı?

Kıyılarımızda yakaladığımız kalamarlar genellikle 100 gr ile 4 kg arasında olduğu için maksimum 6 kg çekerli, hafif,

Renkli ve fosforlu kalamar zokası
Renkli ve fosforlu kalamar zokası

avlandığınız doğaya uygun renklere sahip mavi, yeşil veya şeffaf misinilar daha etkili olacaktır. Uca doğru yavaşça incelen hafif veya orta aksiyona sahip bir kamış kalamarı kaybetmeden rahatlıkla çekmenize olanak verecektir. Kamışın yavaşça incelmesinin amacı kalamarın saldırılarını daha iyi absorbe etmesidir.

İkili, üçlü bazen ihtiyaca göre daha fazla köstek kullanmalısınız. Ana beden en az 0,40 mm olmalı, 0,35-040 mm köstekler fırdöndü ile ana beden bağlanmalıdır. Gam yapmaması için fazladan bir fırdöndü kullanabilirsiniz.

Kösteklerin uzunluğu 10 cm ile 1 metreye kadar değişebilir. Kösteklerin birbirine uzaklığı yaklaşık bir metre olmalı, en altta akıntının ve derinliğin durumuna göre 100-250 gram arasında değişebilen bir kurşun koyulmalı, kurşun ile ilk kösteğin arası da 1-1,5 metre arası olmalıdır.

Genel olarak her malzemeciden temin edebileceğiniz zokalar ile yakalanırlar. Zoka seçiminde önemli olan renk ve ışık konusudur.

Avlandığınız bölgede çıkan balıklara ve kalamarın tercih ettiği balığa göre zoka için renk tercihi yapmak daha

Standart tip renkli ve fosforlu kalamar zokası
Standart tip renkli ve fosforlu kalamar zokası

faydalıdır, ayrıca kalamar hava karardığında ya da alaca karanlıkta daha iyi av verdiği için fosforu iyi olan tercih edilmelidir. Gece avında el lambanızı veya herhangi bir ışık kaynağını kalamar oltalarının üstüne tutup fosforunuzu güçlendirmeniz faydalı olur.

Kalamar zokalarının belirli bir süre sonra renkleri solmaya başlar. Ancak bazı balıkçılara göre bu durum zokaların daha doğal görünmesine sebep olduğundan daha iyi sonuç vermektedir. Tabii ki bu durum nerede avlandığınıza ve o bölgede yaşayan balıklara göre değişmekle birlikte tamamen deneyimlere dayanan öngörülerdir.

 

Püf Noktaları

Kalamar zokası su içinde daima yukarı doğru çekilip bırakılmalıdır. Yeminizi adeta dans ettirmeli ve gerçekten canlı bir balıkmış göstermelisiniz. Zoka suya bırakıldığında ilk metrelerde yavaşça, derine indikçe daha şiddetli şekilde oynatılmalıdır. Bu metotla zokanız hedeflediğiniz derinliğe inerken olası kalamar vuruşlarının önünü açmanıza yardımcı olur. Sürüklenme hızınız yüksek ise misina sarmanıza gerek kalmayacaktır. Zokayı attığınızda yavaşça su dibine inmesine izin verin. Daha sonra zokanız birkaç metre yukarı gelecek şekilde kamışınızı kaldırın. Sonra tekrar batmasına izin verin. Bu avlanma tarzı, kıyıda, rıhtım veya teknede aynıdır. Sürüklenme hızınız çok fazla ise zokanızı konuşlandırmanız gerekecektir. Kalamar zokasını

Renkli ve fosforlu kalamar zokası
Renkli ve fosforlu kalamar zokası

hareketlendirme şekli gerektiğinde çeşitlendirilmelidir. Bazen kalamar, yeminin hızlı ve düzensiz hareketlerine, bazen yavaş hareketlerine bazen de hareketsiz kalmasına ilgi gösterecektir. Bu nedenle düzenli hareketler yerine zokanın gerçekten canlı bir balıkmış gibi görünmesini sağlamalı ve farklı hareketlerde bulunmasını sağlamalısınız.

Suyun çok berrak olması kalamar avcıları için bir dezavantajdır. Çünkü küçük balıklar her zaman çok dikkatli ve dişli balıklar da bu tür berrak sularda yemini pusuya düşürebilmek için çok tedirgin ve her an tetiktedirler. Bu gibi durumlarda zokanızı kendinizden 40 m-50 m uzağa atmalı ve batmasını beklemelisiniz. Şayet bir hareket yoksa, yeminizi hızlı bir şekilde 10 metre mesafe ile çekin ve tekrar batmasını bekleyin. Bu şekilde davranmak yeminizi yaralı veya korkmuş balık gibi gösterecek ve kalamarın yeminize yönelmesini sağlayabilecektir. Bu teknik, kalamar yeminize ilgi göstermediği zamanlarda da uygulanabilir.

Deniz yüzeyine bir iki metre kaldığında mukavemeti artar, bu arada geriye çekişlerde misinanın sıkılığını bozmayacak, yani bol bırakmayacak şekilde kalama (kaloma) vermeniz de gerekebilir.

Yarım kilodan büyük kalamarlar dışarı alınırken kepçe kullanılması gereklidir. Kepçeniz yoksa suyun yüzeyinde kalamarı ensesinden tutup içeri o şekilde almalısınız. Kalamarın dişi çok keskindir, parmaklarınızı ağzına almasına izin vermeyiniz, sadece ensesinden tutunuz.

Birçok balıkçı, kalamarın mürekkep salgılaması nedeni ile avını kaçırabiliyor. Oltaya takılan kalamarı biraz zaman harcayarak çekerseniz, balığı bota aldığınızda fışkırtacak mürekkebi kalmayacaktır. Diğer türlü, botunuzu temiz tutmak istiyorsanız 20 litrelik bir kovaya ihtiyacınız olacak. Kalamarı tuttuktan sonra kovaya koyduğunuzda, kalamar zemine değdiğinde mürekkep salgılamak isteyecektir. Bu yöntem ile mürekkebi botunuzdan uzak tutabilirsiniz.

Güzel bir av sonrası kalamar nasıl yapılır? Aşağıda sizler için bir kaç tarif mevcut:

Baharatlı Kalamar Tava Tarifi
Kalamar Nedir? Nasıl Yapılır?
Çıtır Kalamar Tarifi

3 yorum

  1. Bilgilendirme için teşekkürler.

  2. kiyi avlarinda otluk v kayalik yerler trcih dilmesi diyorsunuz ayrica aksiyon icin zokanin dibe cokmesini bkleyin ve hiica cekin diyorsu uz eeee takilor takmadan bunu nasil.halledecegiz bence hic aciklayici degil

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.